Opplev spennende og smakfulle mat- og drikkeopplevelser rundt om i hele Oslo. Smak deg gjennom byen med Matstreif
Arrangement:
Matkino på Cinemateket
Visning av film: Kl. 18.00
Tid: 20. september kl 17.00
Sted: Cinemateket
Ta del i økoløypa!
Tid: 20. september kl 12 og 17.00
Sted: Youngstorget v/fontenen
Sider- og sjømatcruise
Opplev det beste av norsk sjømat og sider i kombinasjon.
Tid: 21. september kl 13.00 - 15.00 og kl 16.00 - 18.00
Sted: Oppmøte Rådhusbrygge 3
Matkino på Cinemateket
Den siste ostemaker. En kortfilm om Bitten, gamalosten og selve livet.
Servering av småretter: Kl. 14.00
Innlegg fra Kristin Glûck-Teigland og filmvisning: Kl. 14.30
Billetten inkluderer filmvisning, foredrag og småretter
Tid: 21. september kl 14.00
Sted: Cinemateket
Fremtidens mat eller hva skal vi spise i fremtiden
Foodlessons – norsk matkultur i fremtiden!
Fremtidens mat eller hva skal vi spise i fremtiden – Et bidrag til matnasjonen Norge 2030.
Hovedpunkter i filmen:
- I 2030 har Norge satt seg som mål å være kjent som en matnasjon med råvarer og retter i verdensklasse.
- Vi skal ha vakre naturlandskap, god dyrevelferd, og vi skal utnytte råvarene våre enda bedre.
- Vi skal være stolte av mattradisjonene våre, og samtidig la oss inspirere av nye impulser.
- Vi skal basere matkulturen vår på produkter vi kan produsere i Norge.
Presentasjon av kåseriet
Jomfru Truchs, Christianias fast food dronning på 1840-tallet
Ragnhild Hutchison har PhD i historie,og arbeidet 15 år som forsker. Nå leder hun Tidvis, et selskap som utforsker nye måter å formidle historie og kulturarv.
Presentasjon av debatten;
Hva tenker forskeren, kjøpmannen, restauratøren og bonden om fremtidens mat?
Deltakerne:
- Annechen Bahr Bugge
professor på OsloMet
- Eivind Haalien
sjef for lokalmat og spesialiteter i Norgesgruppen. Kokk
- Kaja Skovborg Hansen
Medgrunder av Vippa og Credo på Nasjonalbiblioteket
- Tor Jacob Solberg
bonde og leder av Norges Bonde og Småbrukarlag
Lørdag 21. september kl.13.00 møtes vi på Vega Scene for å få innblikk i og tanker rundt fremtidens mat fra bonden, kokken, kjøpmannen – og forskeren.
Tid: 21. september kl 13.00
Sted: Vega/Scene 3
Cocktails på Oslo Håndverksdestilleri
Oslo Håndverksdestilleri ønsker å formidle smaken av Norge og Norden gjennom destillering
Her er det mulig å handle cocktails laget av husets egne produkter, i en hyggelig atmosfære. Det gjøres også enkelte omvisninger inn i selve destilleriet hvis noen ønsker dette.
Tid: 21. september mellom kl 16.00-22.00
Sted: Nils Hansens vei 12
Sider-aften med Egge Gård
Opplev en kveld med god mat og sider i verdensklasse. Egge Gård kommer på besøk og har med seg et utvalg av sider som de har matchet med en 3-retters meny.
Tid: 20. september kl 19.00
Sted: Refstadveien 73
Ganestreif på Fenaknoken
Bli med på et 10-retters ganespa tilberedt på det beste av lokale og ureiste råvarer. Gjør deg klar til en kveld med muntre historier og sleivspark.
Tid: 20. september mellom kl 18.15-22.00
Sted: Akershusstranda 27
Foto: Malene Kolstø
Smakinger og kurs
Ølakademiet feirer norsk mat og drikke og har satt opp ølsmakinger, og kurs der du kan lære å lage din egen sider.
Tid: 20. -21. september
Sted: Thorvald Meyersgate 71
Matstreif på Losæter
Velkommen til Losæter, en demonstrasjonssæter midt i byen. Bli med på en spennende omvisning i grønnsakshagen, lær om dyrking og kunst i byen, betydning av lokal matproduksjon og ta en smaksprøve av det vi har å by på! Du far anledning til å spørre om alt av grønnsaksdyrking og urbant landbruk i Oslo, du kan grave litt i jorda og oppleve en ny side av Oslo, slappe av i bakehuset med en kopp te eller kaffe og nyte utsikten over fjorden eller bare slår av en prat. Losæter holder åpen gård lørdag 21.september, og holder omvisninger kl.12.00-13.00 og kl.13.30-14.30. Ingen påmelding. Velkommen!
Tid: 21. september
Sted: Kongshavnveien, Bjørvika
Kjøkkenskole på Dampkjøkkenet hos Indre Oslo Matforedling
Opplev en kjøkkentime med Zoe Christiansen fra Northern Company under Matstreif! Lær hvordan du kan bruke tang og fermenteringer i matlaging med fokus på nordiske råvarer og sesonger. Zoe, som startet Norges første bedrift med fokus på tang, vil gi en spennende introduksjon til råvaren tang, inkludert smaksprøver og oppskrifter som sopp og tang.
Tid: 21. september kl.14.00-14.45
Sted: Christian Krohgs gate 15
Se produksjon av norsk akevitt
Bli med på en smaking og omvisning i destilleriet! Opplev hvordan akevitt lages fra potet til fatmodnet kvalitet, besøk krydderkammeret, destilleriet og et lager med over 8000 fat. Unikt denne dagen er en demonstrasjon av bøkkerens håndverk i verkstedet.
Ved ankomst får du en akevitt- og siderbasert cocktail, og omvisningen avsluttes med smaking av fire ulike akevitter.
Program:
- 16:00 Avreise med buss
- 16:25 Ankomst og aperitiff
- 16:50 Omvisning
- 17:50 Smaking
- 18:30 Retur
- 19:00 Ankomst Oslo S
Når: 21. september kl.16:00-19:00 Oppmøte: Oslo S bak Thon Hotell Opera Sted: Anora, Destilleriveien 11 Pris: 450,- (inkl. transport, omvisning og smaking)
Aldersgrense: 20 år
Kjøkkenskole på Dampkjøkkenet hos Indre Oslo Matforedling med Timon Botez
Opplev "Smaken av Oslo" under Matstreif! Bli med på en kjøkkentime med Timon Botez, der du lærer om Maillard-reaksjonen og hvorfor stekt mat smaker bedre enn kokt. Enkel servering inkludert.
Når: 21. september kl. 13.00-13.45
Hvor: Storgata 36C, ved Mangelsgården
Varighet: 45 min
Kjøkkenskole på Dampkjøkkenet hos Indre Oslo Matforedling ved Aker Brygge Urban Farm
Møt Oslos matprodusenter på Youngstorget og hos Indre Oslo Matforedling.
Hva kan du oppleve?
Oppdag Microgreens – Smakfullt, Sunt og Bærekraftig!
Bli med på matkurs med Anne-Kristine fra Aker Brygge Urban Farm. Lær om mikrogrønt, deres helsefordeler og hvordan du enkelt kan dyrke dem hjemme. Smak på våre økologiske mikrogrønt og lær hvordan de kan forbedre maten din. Barn er velkomne sammen med voksne.
Når: 21.september kl. 12.00-12.45
Hvor: Storgata 36C, ved siden av Mangelsgården, stor sort kjøreport. Indre bygård.
Varighet: 45 min
Hvordan får vi mer økologisk mat?
ØKOUKA, Spire og Økologisk Norge ønsker velkommen til diskusjon og presentasjoner fra en rekke aktører i matbransjen om hvordan vi kan øke norsk, økologisk matproduksjon.
Dropins:
Opplev unike smaksopplevelser under Matstreif!
I tillegg til matløyper og torg, vil det skje mange spennende aktiviteter rundt om i byen hele Matstreif-helgen. Spis og skål ved våre sjarmerende spisesteder i Oslo. Flere ulike steder står klare for å ta deg imot under Matstreif.
Når: 20.-21.september
Hvor: Ulike lokasjoner rundt i byen (se liste under)
Varighet: Så lenge du ønsker
Pris: Ulike priser hos serveringssteder. Du betaler på stedet.
Døgnvill Burger
Grillet steikeost fra Hardanger Bygdeysteri toppet med squash marinert i hvitløksolje med basilikum og sitronzest. Under har vi en parmesan-dressing med fersk chili. Serveres med ferskt brød fra Bread & Butter på Frogner, norsk bifftomat og ruccola.
Himkok
Opplev essensen av norsk kultur på HIMKOK, hvor cocktailer og brennevin møter lokale tradisjoner. Deres destilleri produserer akevitt, gin og vodka, alt inspirert av den omkringliggende naturen og bærekraftige produksjonsmetoder. Himkok inviterer deg til vår vakre siderbar for å smake på vår utsøkte Hardangersider. Nyt de skarpe, forfriskende smakene av denne lokale spesialiteten, laget med omhu og presisjon for å gi deg den sanne smaken av Norge.
Borrelås
Signaturcocktail basert på Sider Frå Hardanger og en stor slice grandiosa
Fiskeriet
Bringebær-spritz med bringebærvin fra Bringebærlandet Rosèsider fra Aga Sider og østers fra Hvaler
Listen oppdateres forløpende...